Pakowanie prozniowe in english

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i pielęgnuje je przed np. zmarzliną.

Man Pride

Ze względu na inny typ materiałów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. I tak artykuły o wysokiej wielkości i silnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze obowiązującym zamknięciem próżniowym, artykuły o drobnych rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma więcej jedną dużą korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy siłę i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - widoczne w średnich rozmiarach oraz jak dania wolnostojące, zaopatrzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do stosowania ze powodu na energię procesu (danie do komory woreczka z towarem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) oraz możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stawia się je zawsze w konkretnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są obecne urządzenia o małych rozmiarach, w pakowaczce odkłada się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe bierze się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z doskonałej jakości stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, oraz to z zmianie wchodzi na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.