Bitki wolowe z ryzem

Czy prawdopodobnie być nieco lepszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być właściwie roztłuczony - na końcu, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i zarazem nie tak bardzo, by kotlet nie był za cienki, inaczej wyda na soczystości. Ponadto w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w normalnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej dawce kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak wykorzystujemy do nich ciało nieco gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można szybko zdjąć z grup, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w szybkiej sumy, lub z surowego mięsa, oszczędźmy sobie grup i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle popularna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby wszystkie swoje steki były podzielone równomiernie, szybko i łatwo, wówczas nie ma odpowiedniejszego rozwiązania, gdy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje wtedy taki spory koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, natomiast nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.